söndag 12 mars 2017

Lyckad årsdebut för feeder-metet!

Som jag skrev i föregående inlägg så var det givet att det skulle bli fiske i helgen och suget efter feeder-mete kvarstod. Jag begav mig norrut till en plats vid Göta älv som jag testat en gång efter lake.  Idag var inte solen lika framträdande som den varit under fredagen och lördagen men det var uppehåll, relativt vindstilla och en härlig vårkänsla i luften. Att fåglarna kvittrade i bakgrunden gjorde inte känslan sämre. Jag riggade två spön varav det ena var John Wilson-spöt som jag köpte tidigare i vintras som hittills var ofiskat. På detta spöt agnade jag kroken med en räkbit och fyllde feeder-korgen med Swedbaits krillkung. På spö nummer två testade jag med en brödbit men bottenmete var metoden för båda.

Till min stora glädje såg jag på quiver tip:en att det var fisk på plats. Baserat på de små pillen så var jag försiktig med att göra mothugg. Samtidigt så är det oerhört frustrerande att titta på en topp som böjer sig snabbt med jämna mellanrum såg jag försökte sätta några snabba mothugg, dessvärre utan framgång. Så här fortsatte det under ett bra tag. Spöt som var riggat med bröd förblev orört. Efter ett tag så bestämde jag mig för att nobba brödet, det kändes inte gångbart för dagen, så jag agnade istället spö nummer två med räka.

Jag har insett att jag ofta är en rätt lat och bekväm fiskare som inte är så benägen att förändra taktiken under passen. Nu insåg jag dock att det var dags att göra något. På spö nummer två bytte jag kroken i storlek 8 till en i storlek 16 istället (Kamasan B983) och satte på en mindre räkbit. Ganska så snart visade det sig att det var ett lyckodrag. Napp!

Av någon anledning så mår man så mycket bättre då det nappar och man inte behöver lämna ett pass fisklös. Den här fisken tycker jag är svår att artbestämma. I skrivande stund är jag fortfarande osäker. Åsikter välkomnas!


Kort därefter så nappade det på spö nummer ett där jag fortfarande hade kvar krok i storlek 8 och större räkbit.


Även här tycker jag att det är svårt att bestämma art så synpunkter/idéer är varmt välkomna. Denna fisk var lite grövre än den första.

Kort därefter började det helt plötsligt att blåsa upp. Jag kände mig rätt nöjd och bestämde mig för att packa ihop. Det blev en lyckad feeder-premiär eftersom jag absolut inte räknade med att få fisk.Den spegelblanka ytan från morgonen var utbytt mot mindre vågor.

7 kommentarer:

 1. Jag tror det kan vara sarv du fått.
  Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är luriga men jag tror, precis som Hasse nedan, att det är en mört med bleka ögon. Det verkar finnas en population i älvens och vallgravens (Göteborg) vatten som saknar den karaktäristiska röda ögonfärgen.

   Jag har fått sarv i Viskan som var betydligt mer guldfärgad även om jag förstått att den färgen kan skifta rätt mycket med.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Jag är ganska säker på mört! Lite tjocka och blekt färgade men ändå mört!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Ögnade genom Nationalnyckeln igår och kan inte annat än instämma med mört. Lurigt att de i Göta älv och vallgraven har så bleka ögon. Det har jag nog aldrig stött på annars när det gäller mört.

   Radera
 4. Där ser man:) tack för rättelsen.
  Just i göta älv verkar det finnas mycket av mört med mörka ögon. Jag metade en del där förra året och fick gott av dom.

  SvaraRadera
 5. Nu har man bildgooglat lite granna och fler frågetecken dyker upp. Hasse jag måste fråga dig, som kan dina arter;) om man bildgooglar färna och framförallt dom mindre indeviderna, är inte dom väldigt lika fiskarna Daniel fick i helgen? Vad får dig att utesluta den?

  SvaraRadera