måndag 1 juli 2019

Abborre i mängder, gädda och siklöja!

Tidigt på söndag morgon ringde alarmet. Jag och svärfar skulle ut på sjön och jaga abborre. I hamnen syntes ett tydligt sommartecken, benlöjan hade kommit in i stora stim.



Väl ute på sjön dröjde det inte länge innan vi kom i kontakt med de randiga. Abborren är en fantastiskt rolig fisk att fiska efter. Det är en slags finessfiske som ibland kan vara knepigt och där ens problemlösningsförmåga ställs på prov. Vanligtvis brukar vi fiska ganska jämnt vad gäller antal fiskar, jag och svärfar, men idag krossade jag honom fullständigt med 20 abborrar i jämförelse med hans 8. Jag fick även på en gädda som vi uppskattade till 3-4 kg. Den var riktigt sommarfet och bjöd på några rusningar. Kul fisk på ganska lätt utrustning. Den återutsattes snabbt och var de facto årets första gädda för min del.


Flera av abborrarna spottade upp mindre betesfiskar. Första gången det hände spottades fisken ut utanför båten. Jag missade att håva den och fick därför lite surt konstatera att "det såg ut som något intressant". Det hände fler gånger och nu kunde jag observera fisken. Vid en första anblick tänkte jag att det var benlöja men vill minnas att deras ögon är gula. Tittade sedan lite mer noggrant i Fisknyckeln och såg att sidolinjen inte stämde med benlöja. Började fundera på siklöja, trots att jag inte såg någon fettfena, och fick det sedan bekräftat av både art-Patrik och Hasse. Spännande! Riktigt spännande och det innebär att jag har lite mer en aning om var siklöjan kan finnas. Att så pass många predatorer uppehåller sig på denna plats talar sitt tydliga språk men kul att få en glimt av en riktig drömart. Bådar gott för ett framtida försök även om det lär bli svårt.



1 kommentar:

  1. Read this: https://taimenmies.blogspot.com/2018/03/muikkujahdissa-kokkolassa-vinkit-muikun.html ;)

    SvaraRadera