söndag 2 september 2018

51, 52 och 53!

Sedan årets första nya art togs, nummer 47, har det sannerligen rullat på. Inom loppet av en vecka har nummer 51, 52 och 53 tagits. Lustigt nog så har målarterna missats. Förra helgen var målarten grässnultra. Det kom upp en massa andra läppfiskar och dessutom en glyskolja som blev nummer 51.
Denna helgen har varit riktigt seg. Sonen är sjuk så brutala mängder Greta Gris har konsumerats. Jag fick dock möjligheten att sticka ut på ett kort pass runt 14-tiden igår. Hade en tanke om att kanske lyckas lura en sjustrålig smörbult. Besökte ett nytt ställe som jag ville testa då ett annat närliggande ställe inte känns optimalt för målarten. Fiskade på en mindre bult som visade sig vara svart smörbult. Såg flera större bultar med men som givetvis inte var av intresse. Plötsligt uppenbarade sig en bult som simmade runt. Mycket intressant! Sänkte ned kroken (storlek 26, agnad med en liten bit maggot) och fisken visade omgående intresse. Den sög snart i sig kroken och jag lyfte. Detta såg verkligen ut som en ny art men inte den tilltänkta eftersom fisken saknade den tydliga svarta fläcken framför stjärtfenan. Det visade sig vara min första bergstubb. Art 52!


Rörde mig lite på fiskeplatsen och såg snart ett stim med fisk stå och trycka. Tänkte att det där måste vara sill men ville ändå testa. Vissa av fiskarna gjorde utfall mot kroken men jag fick fresta en stund innan en sög i sig den.
Teorin stämde. Jag gick vidare och hittade ett stenigt parti som testades. Snabbt uppenbarade sig en större svart smörbult så jag avstod mer fiske här. Gick tillbaka där sillstimmet stod och såg en annan fisk hålla på i ytan, en tångspigg. Detta är en art jag fiskat på tidigare men som ratat både mask- och räkbit sådär riktigt irreterande. Denna tångspigg sög faktiskt i sig betet två gånger men spottade blixtsnabbt, som väntat. Efter andra utfallet blev jag dessutom av med agnet som åkte av från kroken. Jag märkte dock att om jag rörde kroken kvarstod intresset från tångspiggen som gjorde utfall mot den. Den var dessutom vänlig nog att inte dra utan höll sig kvar. Jag höll på ett tag men hade inga förhoppningar då denna art känns svår. Men så kom ännu ett utfall och jag registrerar att jag inte längre ser kroken. Lyfter och känner att den sitter! Tagen på blank krok! Två nya arter på kort tid. Ibland är det effektivt. Som sagt, ingen av målarterna tagna men svårt att inte vara nöjd.

Art 53:


2 kommentarer: