tisdag 21 augusti 2018

Om en kommande simpsatsning.

Simpor fascinerar mig. Det är oerhört häftiga fiskar och att de går att komma i kontakt med hela året gör inte saken sämre. På min artlista finns sedan tidigare rötsimpa, oxsimpa och stensimpa. Jag har blivit väldigt sugen på att försöka på hornsimpa och bergsimpa.

Hornsimpefångster rapporteras oftast från Östersjön men det verkar kräva att man har båt. Dessutom är jag sugen på att försöka ta den på ett ”eget” ställe vilket rör sig om sötvatten. I samma vatten finns, enligt FVO:t, minst en simpart till. Det kan mycket väl vara stensimpan men jag är laddad för en satsning som i bästa fall kan ge både hornsimpa och bergsimpa. Planen är att vänta till hösten och när mörkret lägger sig betydligt tidigare än nu. Den tilltänkta platsen är en brygga som ligger i året runt där det går att nå hyfsade djup. Jag vet också sedan tidigare att det på botten finns gott om sten och gömslen, en miljö som borde passa simporna ypperligt. Tidigare har jag varit och spanat med pannlampan i bäckar som mynnar ut i sjön men dessvärre bara funnit grodor. Därav detta taktikbyte.

Taktiken går ut på att placera ut fyra bottenmeten i lite olika riktningar där kroken givetvis får vara rätt liten. Inspirerad av art-Hasses framgång vad gäller trubbstjärtat långebarn med blinkpirk på bottenmetet tänkte jag testa detta också. Blinkpirk fungerade ypperligt vid båtpimpel i Norrland så varför inte här med? Sannolikt ger detta ingenting eller så hittar gärsen betet. Men det tilltalar att försöka göra denna satsning och försöka knäcka arterna i detta vatten.

1 kommentar: