fredag 30 juni 2017

Halvårsrapport artjakt: januari - juni 2017

Dags att avhandla artjakten för perioden 20170101 till och med 20170630. Rapporten släpps idag eftersom det inte blir något fiske under dagen. Först tar vi en tillbakablick till vad jag skrev om målarter 19/2 2017. Avklarade arter är strukna:

I nuläget har jag fångat 33 svenska arter på min lista. Några målarter för 2017 som jag saknar på listan:

God sannolikhet att lyckas

- Elritsa - Jag vet minst två vatten där jag skulle kunna ta den. Bör kunna ske rätt enkelt med en liten mask- eller maggottagnad krok.

- Karp - Dessa finns i ett gäng vatten inom Gula kortet-området. Små exemplar i (vad som verkar) vara stort antal finns i ett specifikt vatten dit jag absolut ska söka mig.

- Guldfisk - Har jag haft på kroken men den lossnade. Därefter ville bara rudor hugga på betet, vare sig det var mask eller bröd.

- Fjärsing - Bör gå att ta relativt enkelt. Jag har en plats att utgå från och med ett räkagnat bottenmete lär det gå vägen.

- Sik - Februariförsöken har inte gett något. Året är dock inte långt gånget och det finns bra chans på sik även senare under året.

- Oxsimpa - En art som inte verkar så vanlig i Göteborg men som bör gå att kunna ta vid fiske norrut eller söderut.


Bedöms svårare att ta

- Asp - Inget vatten i min närhet men med lite tur kanske det finns chans på asp då jag besöker en polare som bor nära vatten som håller denna magnifika cyprinidpredator.

- Färna - Ingen jätteovanlig fisk men förutsätter att jag reser en bit. Får se hur många ordentliga försök som hinns med.

- Röding - Det blir en fjällfisketripp och då kanske jag kan ta en röding. Detta hänger helt enkelt på hur lyckat fisket i fjällen blir.

- Björkna - Har i alla fall två olika positioner som jag tror kan ge önskat resultat. Det hänger väl mest på hur många gånger jag hinner med att testa.


Det finns självklart fler arter som det säkerligen kommer ges chans på under året. Nålfiskarna behöver jag dock förfina min teknik för. Har endast sandstubb av stubbarna så där finns säkert chans att ta ytterligare någon.

---

Utöver de uppräknade arterna som är strukna så har jag tagit:

Sill

Tejstefisk

Lake

---


Således är jag nu uppe i 41 arter fångade i svenska vatten. Det var skönt att ganska tidigt in på året ta första nya arten i form av oxsimpa. Den var faktiskt en bifångst vid försök på femtömmad skärlånga men gjorde mig väldigt glad. Målsättningen med artfiskandet är att komma upp i 50 arter. Om det blir i år eller senare återstår att se. Jag är hittills mest nöjd med tejstefisken. Det är en oerhört häftig fisk. Extra kul var att jag hittade den på egen hand på ett ställe där jag fiskat många gånger efter öring, näbbgädda och makrill. Det var lagom pirrigt då jag såg dess karaktäristiska fläckar mellan några stenar. Jag trodde dessutom att den skulle vara mycket svårflörtad men den tog ganska omgående på den lilla räkagnade kroken. Det ska också nämnas att det minst sagt är väldigt skönt att ha bockat av laken. Denna art har länge gäckat mig och jag har gjort flertalet försök efter den, samtliga misslyckade. Nu ligger det några fiskemässigt riktigt heta månader framöver som jag ser fram emot. Det hade varit skönt att ganska snart bocka av ytterligare några arter för att 50 ska kännas realistiskt att nå i år.

1 kommentar: