måndag 27 september 2021

Frustrerande tider

Skiftet mellan september och oktober är ofta en ganska frustrerande tid, så även i år. I takt med att de kalla dagarna blir fler börjar så småningom säsongen för mycket av fisket ta slut. Samtidigt tenderar jobb och vardag att ta upp mycket tid och självfallet avlöser VAB-perioderna varandra. För närvarande är jag själv förkyld vilket inte heller underlättar livet. Fiskeförbudet efter öring som på västkusten annalkas är en annan störande faktor som begränsar möjligheten till avkoppling och fiskemöjligheter. Att man inte får fiska efter öring här på västkusten mellan 1/10 - 31/3 gör att var och en som spinnfiskar vid kusten under denna tid lätt är att betrakta som tjuvfiskare. Det går, så klart, att hävda att man inte är ute efter öring men den förklaringen känns sådär om man står med en upphängarfluga framför ett skeddrag. Jag är inte noga med öringen. Den är vacker och god att äta men det är inte på grund av den jag primärt vill fiska längs kusten. Det som stör, och skaver ordentligt, är det märkliga i att bor man i Skåne får man fiska efter årsskiftet och på östkusten är det tillåtet året runt om jag inte minns helt fel?

Under veckan ska vi åka till Värmland så jag hoppas på hanterbara vindar (en annan jobbig grej med hösten) så att en ordentlig norssatsning kan bli av.

2 kommentarer:

  1. Havsöringen har väldigt olika levnadsförhållanden längs vår långa kust, från Bottenviken nästan söta till Nordsjöns mycket salta vatten. Fiskens svårigheter att i kallt vatten reglera sin saltbalans tvingar den på västkusten att vara nära sötvattendragens utlopp vilket innebär att fisken på västsidan, särskilt under vinterhalvåret, uppträder mycket mer koncentrerat än vad den gör längs vår östra kust. Detta medför att behovet av skydd mot fiske ser olika ut viket återspglas i reglerna.

    SvaraRadera