onsdag 3 juli 2019

Mmmm.....svartmunnad smörbult

Jag stötte på ett recept på svartmunnad smörbult vid något tillfälle och tänkte då att det borde man prova. Dels är jag dålig på att äta fisk och dels så är det knappast något negativt att använda denna art till just detta ändamål. Som de flesta rimligtvis redan känner till är arten invasiv och har lyckats etablera sig i Göteborg (främst älvmynningen) samt flera andra ställen längs med den svenska kusten.

Jag begav mig tidigt imorse till Eriksberg som är ett säkert kort för att finna den invasiva smörbulten. Jag har några ställen där som alltid håller smörbult. Det ter sig som att arten gärna uppehåller sig på rätt specifika platser för där får jag alltid något/några exemplar. Idag var inte smörbultarna som behagade nappa särskilt stora men några kom upp i alla fall. Det får helt klart bli ett återbesök till tidig höst då de största exemplar jag tagit varit vid den tidpunkten. Förutom ett gäng svartmunnade smörbultar kom en svart smörbult upp samt den minsta torsken jag någonsin sett.

Notera den svarta fläcken belägen på bakre delen av främre ryggfenen. Det är det säkraste kännetecknet för svartmunnad smörbult. Den svartmunnade smörbulten är mer kompakt än svart smörbult. Att de svenska namnen är så lika kan lätt skapa en viss förvirring. På engelska blir skillnaden mer tydlig, svartmunnad heter round goby medan svart smörbult heter black goby



Jag tillagade fisken enligt följande recept, källan ser ni på bilden:



Hur var svartmunnad smörbult som mat då? Jo, faktiskt otippat gott får jag säga. Eller rättare sagt, en riktigt trevlig rätt. Snacka om enkelt sätt att ta tillvara på fisk om man gör enligt receptet ovan. Dessutom var det busenkelt att separera benen från köttet efter tillagning. Jag kan varmt rekommendera denna fisk som matfisk. 




1 kommentar: